Najveća e-flota je u Eindhovenu

U nizozemskom gradu Eindhovenu je u promet pušten projekt u kojemu je najveći vozni park električnih autobusa s brzim punjenjem u Europi

Kako je naglasio komercijalni direktor VDL-a, Marcel Jacobs, to je okvir unutar kojeg se neprestano kreću 43 autobusa Citea SLFA Electric na osam prigradskih linija prijevoznika Hermes. Postoje ambiciozni planovi za budućnost i s prijevoznikom Arriva Nizozemska.

Ne može se zanijekati da su se posljednjih mjeseci prošle godine zaredale vrlo važne narudžbe za VDL. Nisu u pitanju samo električni zglobni Citea autobusi za Eindhoven, već i 166 vozila koja je kupila Arriva za područje Limburg (uključujući 12 LLE-99 electric) i 100 VDL Citea electric (s 18 katnih Futura) za tvrtku Connexxion. Autobusi s VDL logom na cestama su u više od 4500 primjeraka, a sada je stigla te je i razrađena inicijativa da se predstavi nova upravljačka ploča, potpuno digitalna, dizajnirana upravo za električne autobuse VDL.

U Eindhovenu, stožeru VDL-a, CEO Henk Coppens, nazočio je uz predstavnike Arriva Nizozemske i Hermesa, stalnih prijevoznika, predstavljanju potencijala električnih komponenti autobusa. Nizozemski ogranak Arriva skupine (Deutsche Bahn) vidi na horizontu novih 273 autobusa u svojoj e-BUS voznom parku. Do 2026, kada će postojećih 45 električnih vozila biti rashodovano, vozni park će se znatno povećati i obnoviti.

Strategija tvrtke Hermes za područje oko Eindhovena (JI regija Brabant) također je vrlo jednostavna. Citea SLFA electric, sa svojih 9 do 20 kWh baterija svaka, ima brzi sustav punjenja preko pantografa s kojima su priključeni na struju. Danas je to za svaki autobus 75 km vožnje (oko tri sata usluga) sa 140 mjesta na raspolaganju, i za sada predstavljaju samo predstavljaju startnu točku. Od strane prijevoznika (pod kontrolom Transdev) slijedi nova nabava dodatnih 65 elektroautobusa između 2019. i 2021. godine te ponovno isti broj od 2022. do 2024.

 

Comments

comments