Mercedes-Benz Tourismo RHD

Minimalni troškovi uz maksimalnu učinkovitost, sigurnost udobnost i funkcionalnost odlike su novog MB Tourisma koji odiše nenametljivim i bezvremenskim dizajnom

Novi Tourismo RHD produžena je ruka najuspješnijeg europskog modela turističkog autobusa u Europi, te je apsolutni je hit među prijevoznicima već dugi niz godina. Čak 26.000 prodanih autobusa u dvije generacije, u 23 godine, od starta prvog modela 1994. godine do danas, govori tomu u prilog – niti jedan drugi autobus nije se približio toj brojci. Recept za uspjeh se, sasvim sigurno, temelji na vrlo jasnoj strategiji: Tourismo je samo jedan, za sve namjene i sve prijevoznike, maksimalno ekonomičan, udoban, siguran i funkcionalan.

Tourismo dolazi s novim dizajnom, kao paradigma prethodne generacije. Iz kamionskog i autobusnog programa posuđeni su primjerice Actrosovi farovi, dok su stražnja svjetla sa LE diodama dolaze iz Citara. Stražnji otvori za zrak su kopirani sa Setre.  Funkcionalnosti doprinose i dva potpuno redizajnirana kokpita, Basic Plus i Comfort Plus, a sva su vozila iste visine – 3680 mm. Udobnosti pridonose nova rasvjeta i svijetle boje unutrašnjosti, nova sjedala te sve ostalo po želji kupca. Znatno povećan raspon broja sjedala i izbora motora jamči kako posjeduje izuzetno širok spektar primjene u prometu.

Kao i obično kod Mercedesa, sigurnost nema alternativu, te je Tourismo sada najsigurniji autobus u ovoj kategoriji. Težina vozila je smanjena za oko 200 kilograma, a vozilo je dostupno uz izbor jednog od dva motora: maleni OM 936 (7.7 litarski) s 354 KS Euro 6C generacije za dvoosovinske modele i veći OM 470 (10,7 litarski) s  360, 395, 428 ili 456 KS.

Serijska proizvodnja započinje u srpnju, a svi modeli počet će se proizvoditi do kraja 2017. godine. Nakon premijere u Bruxellesu, novinarima će biti premijerno omogućeno testiranje novog Tourisma krajem rujna, ponovno u našim krajevima, u Splitu.

Detaljno o novom Tourismu moći ćete pročitati u sljedećem broju magazina Transport.

Comments

comments