Veliko iznenađenje, u Njemačkoj 5 godina stara Kia Ceed bolje drži vrijednost od Golfa

Korejci ne samo da dobro stoje nakon 3 godine, odnosno 50.000 prijeđenih kilometara, već svoju kvalitetu dobro naplaćuju i nakon 5 godina. KIA Ceed odavno više nije iznenađenje, ona je standard…

U velikom istraživanju provedenom od strane Eurotax, dobili smo jako zanimljive rezultate u kompaktnoj klasi vozila. Uspoređivali su konkurente s usporedivom opremom i motorima. Naime, njemačka agencija specijalizirana za provedbu detaljnih istraživanja vrijednosti i kvalitete u obzir je uzeo vozila: Kia Ceed 1.0 T-GDI (120 KS), VW Golf 1.4 TSI (130 KS), Renault Megane TCe 115 Limited (115 KS) i Opel Astru 1.4 Turbo (125 KS).

Nakon tri godine, odnosno 50.000 km, Ceed je u odnosu na cijenu vozila kod kupovine zadržao 63,3% kupovne vrijednosti vozila, što je najviše od sva četiri predstavnika – Golf je zadržao 60,6%, Astra 50,1%, a Megane 49,5% kupovne vrijednosti vozila.

Nakon pet godina, odnosno 100.000 km, Ceed je u odnosu na kupovnu cijenu vozila zadržao 44,3% vrijednosti vozila, Golf 45,2%, dok su ostala dva predstavnika poprilično zaostala: Astra 35,1%, a Megane 31,1% kupovne vrijednosti vozila.

Očito su korejski adut, profinjenost, suvremen dizajn, vozne osobine i napredne tehnologije – prepoznate i sve prihvaćenije kod kupaca.
Novi model, koji je odnedavno i na domaćem tlu u prodaji, a temelji se na istim ključnim adutima kojima se proslavio već na samom početku. Njegov zreo i sportski izgled združen je s naprednim novim tehnologijama koje ga čine još udobnijim, praktičnijim i sigurnijim.

Ceedova ponuda novih turbo motora te ovjes i upravljivost prilagođeni europskim vozačima razlog su da je novi model još zabavniji i ugodniji u vožnji u odnosu na prethodnika, a za kvalitetu svakog primjerka Ceeda jamči Kijino jedinstveno 7-godišnje tvorničko jamstvo.

foto: Domagoj Kovačić

Na cijelu ovu pompu, zasigurno su utjecala sudjelovanja i brojni izbori proteklih godina. Ceed je nedavno po drugi put ušao u finale izbora za Europski automobil godine – prva generacija modela se u finalni izbor plasirala 2008. Ujedno je to i druga godina zaredom da se Kia našla u najužem izboru, jer je prošlogodišnji finalista bio gran-turismo Kia Stinger.

Od početka proizvodnje, krajem 2006. godine, u tvornici u slovačkom gradu Žilina proizveli su više od 1,3 milijuna primjeraka modela Ceed. Novi model trenutno je raspoloživ u dvije izvedbe: kao 5-vratni hatchback Ceed i karavanski Ceed Sportswagon, a uskoro se očekuje i dolazak ProCeed u Shooting brake izvedbi.

Comments

comments