Busworld Kortrijk 2015

Busworld Kortrijk se svake druge godine održava kao najveća izložba autobusa u Europi, naizmjenice s IAA u Hanoveru

Proizvođači autobusa i rezervnih dijelova, konstruktori, dobavljači, inženjeri i tehničari, vozači, nove inovativne tvrtke te ostali vezani uz svijet tehnike motora i autobusa širom svijeta, prepoznali su Busworld Kortrijk kao najveći događaj sezone u svijetu autobusa, za predstavljanje noviteta i susrete sa starim ili novim kupcima.

Pitoreskni flandrijski gradić Kortrijk, smješten nedaleko francuske granice, ponovno je bio i ostao jedino pravo i veliko europsko odredište za sve koji vole autobuse.

Za ovogodišnje, 23. izdanje Busworlda vladalo je golemo zanimanje za izložbenim prostorom. Najveći dosad, za bilo koju priredbu u Kortrijku, s devet dvorana, uključujući dva montažna šatora, i prolaz Rambla na ukupno 50.550 m². Čak 67 proizvođača i 344 ostalih izlagača dijelova i opreme, ukupno čak 411 izlagača koji dolaze iz 36 zemalja iziskivalo je znatno smanjenje parkirališnog prostora, pa je prijevoz s obližnjih parkirališta obavljan shuttle autobusima. Ovogodišnji Busworld posjetilo je 34.932 stručnih posjetitelja iz 118 zemalja, što je porast od 9%!

Izlagači potvrđuju da su zadovoljni i obavljenom prodajom te da su imali mnogo obećavajućih međunarodnih kontakata. A imaju i razloga, jer registracije autobusa u prvih šest mjeseci ove godine su porasle za više od 15% u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

Italija i Španjolska pokazuju znakove oporavka, dok najveća tržišta, Francuska, Njemačka i Velika Britanija pokazuju povećanje dijelom i zbog rasta potražnje za intercity autobusima na brojnim tržištima, posebice u Njemačkoj. Porast potražnje bilježi se i u ovom hramu autobusa, posebno za vozila većeg kapaciteta, uključujući katne autobuse i vozila s najvećom duljinom do 15 metara.

U Kortrijku je potvrđen opći proboj alternativnih pogonskih sustava. Već 2013. bio je pomalo opipljiv, ali sada je gotovo svaki proizvođač autobusa predstavio barem jedno vozilo s alternativnim pogonom.

Dodijeljene su i nagrade najboljima. Kao prvo, laskavo priznanje za autobus godine. Međunarodni žiri za izbor Bus &Coach of the year svake godine održava Euro Test na kojemu se odabire autobus godine. Nakon vrlo konkretnih testiranja ove godine u Plovdivu, Bugarska, Iveco Magelys Pro je glasovanjem je proglašen kao Coach of the year 2016. Nagrada je dodijeljena upravo u Kortrijku.

Najprestižnija nagrada Grand Award Coach 2015 za turistički autobus dodijeljena je za Daimler Buses – Setra TopClass S 516 HDH. istovremeno velika nagrada nije dodijeljena za gradski autobus jer nitko nije bio tako izrazito prestižan u nekom od segmenata.

ECW etikete

Pored Grand Awards, žiri može dodijeliti ECW Etikete u kategorijama: Sigurnost, Ekologija, Udobnost&Ergonomija, Styling&Design. Svaka Etiketa dodjeljuje se samo jednom u svakoj od kategorija. Dobitnici za Comfort Label 2015 su Anadolu Isuzu – IsuzuCitiport i MAN – MAN Lion’s Coach Efficient Line; Ecology Label 2015 BYD – BYD Ebus, Ebusco – Ebusco 2.0 LFP 3 i Van Hool – Van Hool EX 17 H; Safety Label 2015 Volvo – Volvo 9900. Etikete u ostalim kategorijama za vozila nisu dodijeljene. No, Inovation Label 2015 su dodijeljene i za ostale proizvode na izložbi, a dobitnici su: Volvo Dynamic Steering of Volvo Buses, Ario Drowsiness Detection of DTS, Babylon system of Integrabus, Konvekta’s UL700 CO2 heat pump i Magna’s electric steering pump.
(detaljnu reportažu donosimo u tiskanom izdanju Transporta, br. 37)

 

Busworld-Kortrijk-logo-800x400net5 net6 net7  net net1 net2 net3

 

 

Comments

comments