30 godina Volkswagen Californije

Model California T3 iz 1988. godine dobiva status „klasika“, a tijekom triju desetljeća prodano je 157 500 ovih vrhunskih kampera. Rođendan je proslavio na sajmu Techno-Classica u Essenu

Priča o modelu California započela je 1988. godine s kamperom koji se temeljio na generaciji kombija T3. Krajem ljeta spomenute godine predstavljen je prvi model California na sajmu karavanskih vozila u Essenu. Kupci su mogli naručiti prvi model California u jednoj od dviju boja: „Pastel bijeloj“ ili „Marsala crvenoj“.

Dizajneri unutrašnjosti pokazali su stilsku osviještenost s crnobijelim, jasno konstruiranim kuhinjskim jedinicama. Cijena toga kampera iznosila je 39.900 DM. Atraktivna cijena modela California, njegove inteligentne značajke i neuništiva konstrukcija Bullija odmah su ga pretvorili u bestselera s 5000 vozila prodanih već tijekom prve godine. Zatim se model California razvio iz posebne edicije modela u samostalnu liniju, postajao je sve popularnijim te je u svega tri godine osvojio srca 22 000 vozača kampera.

Prijelaz iz generacije T3 u generaciju T4 tijekom kolovoza 1990. godine uvelike je nalikovao tehnološkoj revoluciji. Nakon četiri desetljeća kombinacije pogona na stražnje kotače i 4-cilindričnog bokser-motora, Volkswagenovi stručnjaci za gospodarska vozila jednostavno su preokrenuli ploču: montirali su motor sprijeda, a odande se također pogonila prednja osovina. Time se promijenilo sve: dizajn, ovjes, motori i prostor. Sada je posebice u stražnjem dijelu vozila na raspolaganju stajalo puno više prostora, a to je nešto što je model California T4, lansiran 1990. godine, iskorištavao bolje od bilo kojeg drugog kampera toga doba. Također je bio iznimno popularan, a prodan je 39 000 puta tijekom toga razdoblja te sve do 2003. godine.

Ono što je uslijedilo s modelom T5 bila je nova dimenzija kompaktnoga kamperskog komfora. No ovaj je model California također zadržao karakteristike inovativnog koncepta prostora originala. Do 2015. godine oko 55 000 zaljubljenika u kampere odlučilo se za model California T5, koji je od tada postao jednim od najuspješnijih kampera svoje klase. I prije no što se završila 2015. godina, uslijedio je California T6. Ovaj model California također je postao bestselerom, a tijekom 2017. godine probio je rekord ove linije u pogledu novih registracija unutar godine dana s 15 155 vozila.

Naravno, prigoda je iskorištena za lansiranje jubilarnog modela s oznakom “30 godina”, obojenog u metalik plavu boju. U Njemačkoj je prvome modelu California T3 upravo dodijeljen službeni status „klasika“, a s njime i dodatak „H“ na registarskoj pločici. Vrlo je vjerojatno da će i kasnije generacije također biti primljene u hram slave klasičnih vozila jer svi kamperi California – bez obzira na to je li riječ o modelu iz 1988. ili 2018. godine – već imaju kultni status. A on je bezvremenski.

Comments

comments